Antwoord op vragen over het sociaal domein

Hulpmiddelen lenen

Veel hulpmiddelen kunt u lenen bij een thuiszorgorganisatie. U mag deze hulpmiddelen dan maximaal een half jaar gebruiken, zonder kosten. Hebt u het hulpmiddel langer nodig? Dan kunt u het huren, of u kunt een eigen hulpmiddel aanvragen bij uw zorgverzekeraar of bij de gemeente. De thuiszorgorganisatie kan u vertellen of u een eigen hulpmiddel bij uw zorgverzekeraar of bij de gemeente moet aanvragen.

Indicatie

Voor sommige hulpmiddelen hebt u een indicatie nodig van een zorgverlener, zoals een ergotherapeut of een verpleegkundige van de thuiszorg. Op basis van de indicatie beslist de medewerker van de thuiszorg hoe lang u het artikel maximaal mag lenen. Na de maximale leentermijn moet u vaak huur betalen voor het artikel.

Welke hulpmiddelen?

Veel hulpmiddelen kunt u bij de thuiszorgorganisatie lenen. Hieronder volgen een aantal hulpmiddelen als voorbeeld:

Bedleestafel Antidecubitusmatras Draaischijf 
Bedverhogers PatiëntenliftToiletverhoger  
Dekensteun Trippelstoel Gipssteun 
Hoog/Laagbed Badplank Glijlakens
Antidecubituskussen ArthrodesestoelRolstoel 
Douchestoel OndersteekToiletstoel 

Wilt u weten of u ook het hulpmiddel kunt lenen dat u nodig hebt? Neem dan contact op met de thuiszorgorganisatie in uw buurt.

Eenvoudige loophulpmiddelen

Eenvoudige loophulpmiddelen, zoals een rollator, looprek, krukken of een vierpoot worden niet langer vergoed uit de basisverzekering. U kunt deze hulpmiddelen nog wel lenen of aanschaffen, maar dan moet u de kosten zelf betalen.

Deze ruimte is bestemd voor relevante documenten en formulieren van uw gemeente.

Helaas doet uw gemeente nog niet mee aan deze website zodat wij deze informatie hier niet kunnen weergeven.